Изследователи откриха в североизточна Испания фосили на костенурка от вида Leviathanochelys

...
Изследователи откриха в североизточна Испания фосили на костенурка от вида Leviathanochelys
Коментари Харесай

Откриха фосили от праисторическа костенурка в Испания

Изследователи откриха в североизточна Испания фосили на костенурка от типа Leviathanochelys aenigmatica. Тя е била дълга към 3,7 метра, тежала е малко под два тона и е живяла през интервала Креда - крайната глава в ерата на динозаврите. Това е най-голямата известна костенурка в Европа, оповестява Ройтерс.

В съпоставяне с нея най-голямата костенурка в наши дни наподобява като джудже.

Leviathanochelys е била толкоз дълга, колкото Mini Cooper. Това съобщи палеонтологът и съавтор на проучването Алберт Селес от Института по палеонтология (ICP).

Учените откриха останките на Leviathanochelys покрай село в Каталуния, откакто вкаменелости, стърчащи от дъното, бяха видяни от екскурзиант в планините Южни Пиренеи. Досега те са разкрили детайли от задната част на неговия карапакс или черупка и огромна част от тазовия пояс, само че без череп, опашка или крака.

Вкаменелостите демонстрират, че има лека черупка, сходно на кожените костенурки, като самата черупка е дълга към 2,35 метра.

Leviathanochelys aenigmatica значи " загадъчна костенурка левиатан " заради големите си размери и любопитната форма на таза, за която откривателите подозират, че е обвързвана с дихателната й система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР